תפיסת הגיור כתהליך מכתיבה את אורך הזמן שיש להקדיש לו. אין ציפייה כי כבר ברגע הראשון בו תבואו לפתוח תיק גיור, כבר תכירו ותקיימו את כל המצוות. תהליך ההיכרות והקבלה הנו איטי ואישי. במשך הזמן תספיקו לחשוב ולשאול, לקבל תשובות, ליישם ולעורר שאלות חדשות. יתרון נוסף באורכה של התקופה הוא ביכולת לחוות חלק גדול ממעגל השנה היהודי, החגים והמועדים, כשהמורים והתומכים לרשותכם, מושיטים לכם יד מכוונת ומסייעים בגיבוש זהותכם היהודית.

 

תכני הלימוד

אולפני הגיור

אימוץ אורח חיים מסורתי

דרישות מבני המשפחה

ליווי שליח בית הדין

ליווי משפחה מאמצת

 

 

 

תכני הלימוד

בתקופה שקודמת לטקס הגיור, מצופה מכם ללמוד תכנים מגוונים הקשורים להיסטוריה, להלכה ולמחשבה היהודית ולהכיר את המקורות היהודיים המרכזיים, במטרה לאפשר לכם הבנה טובה של מסגרת החיים היהודית ותהליך חינוכי של הפנמה.

תנ"ך:

מפגש עם סיפורי היסוד המקראיים: בריאת העולם; נח והמבול; האבות והאמהות; יציאת מצרים; קבלת התורה בסיני; עשרת הדברות והמסע במדבר; כיבוש הארץ; מלכות שאול, דוד ושלמה; וכן היכרות בסיסית עם החוק והמוסר המקראי ועם דברי הנביאים.
היסטוריה: לימוד יסודות ההיסטוריה היהודית: בית המקדש; תקופת המשנה והתלמוד והיצירה היהודית העשירה; חורבן וגלות; שיבת ציון; היצירה בימי הביניים, יהדות מזרח אירופה וארצות האסלאם, ציונות, עליה והתיישבות; שואה ואנטישמיות; מדינת ישראל; מלחמות ישראל, תולדות גיור וגרים.


אמונה:
היכרות והזדהות עם עיקרי האמונה היהודית, ובמיוחד 13 עיקרי האמונה שניסח הרמב"ם: מציאות האל, קדמותו, ייחודו (מונותיאיזם) ואי-הגשמתו בגוף; בריאת העולם והאדם; השגחת האל; שכר ועונש; בחירת ישראל; נצחיות התורה; ייחוד נבואת משה; עולם הבא, משיח וגאולה ועוד.

השתלשלות ההלכה:
הבנת הליכים בהשתלשלות תורה שבעל-פה, כולל היכרות מעטה עם ספרים ויוצרים מרכזיים (משנה, תלמוד, ראשונים, רמב"ם, משנה תורה, ר' יוסף קארו, שולחן ערוך ועוד);

אורח חיים:
עיסוק בהלכות יום-יום כגון סדרי ותכני התפילה בימי חול, בשבתות ובחגים, כולל היכרות עם בית כנסת, עליה לתורה, ספר תורה, טלית, תפילין, מזוזה ונטילת ידיים ושינון של תפילות מרכזיות כגון 'מודה אני', 'שמע ישראל' והברכות שלפני ואחרי האוכל; דיני כשרות כגון בעלי חיים מותרים לאכילה, הפרדה בין בשר לחלב, הכשרת בשר, ניהול מטבח כשר, קניית אוכל כשר, הכשרת וטבילת כלים, כשרות פירות וירקות ועוד; הלכות שבת, כולל טעמי השבת, איסורי המלאכה ('ל"ט אבות מלאכה', 'תולדות', 'מוקצה'), סעודות, קידוש והבדלה, עונג שבת, עירוב, פיקוח נפש ורפואה בשבת ועוד; דיני החגים והמועדים, כולל הלוח העברי, החגים המקראיים, הסיבות ההיסטוריות, החקלאיות והמסורתיות של החגים, מנהגים, דינים ומאכלים מיוחדים, תפילות ומגילות וכן היכרות עם הצומות ותקופות האבל המסורתיות; מעגל החיים היהודי, כולל טקסי ברית מילה ופדיון, בר ובת מצוה, נישואין יהודיים, קבורה ואבלות; טהרת המשפחה היהודית, כולל דיני היחסים בין בני זוג וטבילה במקווה.

ערכים:
חשיפה לערכים יהודיים כגון צדקה וחסד, אהבת הרע, מתנות עניים, הכנסת אורחים, חינוך הילדים, כבוד בין איש לאשתו, צניעות, קדושת הארץ, ירושלים והמקדש, אהבת הגר ותלמוד תורה

 

 

אולפני הגיור

אולפן הגיור הוא המקום בו תבלו שעות רבות בתקופה הקרובה בלימודי יהדות, ביחד עם קבוצת אנשים הנמצאים בסיטואציה דומה לשלכם. מכסת השעות הנדרשת ללימודי הגיור הנה בין 440 ל- 500 שעות לימוד אקדמיות (שעה אקדמית = 45 דקות). בנוסף, יינתן מדי פעם חומר לקריאה ולחזרה וייערכו מבחנים.

כחלק מתכנית הלימודים ייערכו שבתות חווייתיות, סיורים למקומות בעלי ערך היסטורי או מסורתי (כגון ירושלים והכותל המערבי) ופעילויות מיוחדות אחרות. בסך הכל פועלות במשך שנה ברחבי הארץ, כולל כיתות צבא ונוער, כ- 270 כיתות לימוד. הכיתות אינן נפתחות במועדים קבועים, אלא תלויות בדרישה ובצורך באזורים השונים ברחבי הארץ. הלימודים נערכים בדרך-כלל במתנ"סים, בתי ספר או בתי כנסת המאפשרים תנאי לימוד נוחים, והם מאורגנים על-ידי גופים ממלכתיים ומוסדיים שונים. כיתת לימוד מונה בין 20 ל-25 אנשים ונשים ולעתים גם את בני זוגם. לקבוצה נלווה מורה קבוע או שני מורים.

שפת הלימוד באולפנים משתנה גם היא לפי דרישה. באופן קבוע נפתחות ברחבי הארץ כיתות גיור בשפות עברית, אנגלית, רוסית, ספרדית ואמהרית, ולעתים גם בשפות נוספות.


 

 

אימוץ אורח חיים מסורתי

תהליך הגיור היינו הליך של הצטרפות לעם ישראל ולדת ישראל ולפיכך כרוכה בו גם דרישה מצד בתי הדין לאימוץ אורח חיים יהודי מסורתי. אין מדובר רק בשינוי בהשקפה, באמונה או בזהות, אלא במערכת הנוגעת להיבטים מעשיים רבים של חיי היום-יום. מכם המתגיירים מצפים כי במהלך שנת הלימודים באולפן תתרגלו אורח חיים זה, הכולל לימוד תורה, תפילה (בבית ובבית הכנסת), שמירת שבתות וחגים, דיני כשרות, טהרת המשפחה וגמילות חסדים.

זוהי עבורכם תקופה של בחינה עצמית על מנת שתוכלו להכריע אם ברצונכם לקבל אורח חיים זה על עצמכם.

דרישות מבני המשפחה

על מנת לאפשר לכם לאמץ אורח חיים מסורתי, מבקשת מערכת הגיור להכיר גם את האווירה הסביבתית בה אתם חיים ואת בני המשפחה הגרים עמכם בדירה אחת. ההנחה היא שיקל עליכם להימנע מנסיעות בשבת אם גם בן הזוג ינהג כך וכן לגבי כשרות המטבח המשותף. לפיכך, במידה ויש לכם משפחה או בני זוג, יתבקשו ברוב המקרים גם הם לאמץ אורח חיים מסורתי:

בן/בת זוג יהודי: בני הזוג היהודים יוזמנו להתלוות אליכם לאולפן לימודי היהדות ולהשתתף בשיעורים, בהיקף שיקבע על ידי שליח בית הדין. במידה ועבודת בני הזוג אינה מאפשרת להם להצטרף ללימודים או ששפת האולפן אינה מובנת להם, יתאמו עם שליח בית הדין מסגרת לימודים חלופית. כמו כן, יצפה בית הדין כי בן/ת הזוג יהיה שותף באורח החיים אותו אתם בוחנים, כולל ביקורים בבית כנסת ועם הזמן ישמור שבת וכשרות.

בן/בת זוג לא יהודי: אם בן/בת הזוג החי עמכם אינו יהודי, ידרוש בית הדין כי גם הוא יתגייר עמכם וכי תעברו את הגיור כמשפחה. בית הדין ימנע מלגייר אדם מבלי לגייר את בן זוגו, כדי שלא ליצור מערכת יחסים זוגית המנוגדת להלכה, וכדי שלא להביא לחיץ בין בני הזוג.


ילדים של מתגייר: אם ילדכם הגיע לכיתה א' ואינו בתקופת הבגרויות (כיתות י"א-י"ב), יצפה בית הדין כי תשלחו אותו למערכת חינוך ממלכתית-דתית, שמוסדותיה נמצאים כמעט בכל שכונה ויישוב. במקרים חריגים ביותר (מצב בריאותי חריג, היעדר בית ספר סמוך, סירוב בית הספר לקבל את הילד או לימודי הילד במוסד ייחודי לכישוריו או מגבלותיו) ישקול בית הדין להסתפק בבית ספר מסורתי או בלימודי יהדות במסגרת פרטית מחוץ לבית הספר. בית הדין לא יצפה בדרך-כלל כי תעבירו את הילדים באמצע שנת הלימודים ועשוי להסתפק ברישום לחינוך דתי לשנת הלימודים הבאה.

ילדים מאומצים אצל יהודים: אם אתם מבקשים לגייר ילד שאימצתם בחו"ל, יבקש בית הדין לדעת כי אתם מתכוונים לחנך אותו לחיים מסורתיים. לפיכך, יצפה מכם בית הדין לקיים בעצמכם אורח חיים שיש בו אווירת שבת, חגים, כשרות וכן כי תקיימו קשר עם בית כנסת ותתחייבו לשלוח את הילד לבית-ספר דתי.

ליווי שליח בית הדין

במהלך תקופת הלימודים מופקד שליח בית הדין על ליווי הכנתכם לגיור.

שליח בית הדין הינו אדם דתי הממונה על הקשר האישי עם המועמדים לגיור. השליח יקיים עמכם במשך השנה לפחות 2 שיחות ויתעד את תוכנן בתיקכם. שיחה ראשונה תיערך עם פתיחת התיק וכתנאי לתחילת ההליך ושיחה שנייה תיערך בתום הלימודים, כתנאי לעמידה בפני בית הדין. שיחה נוספת עשויה להתקיים במהלך הלימודים. בנוסף, יעמוד השליח בקשר עם מורי האולפן ויפקח מטעם בית הדין על העברת תכנית הלימודים המוסכמת. תפקיד השליח להתרשם מלימודיכם ומאימוץ אורח חיים מסורתי על ידיכם ולסייע לכם בקשיים ובשאלות. לעתים יסייע השליח במציאת בית כנסת או בית ספר מתאים. בדרך-כלל תיערכנה הפגישות בבית הדין ולא בביתכם.

בתום הלימודים תגישו לשליח אישור על סיום הלימודים והמלצה ממוריכם, תוך פירוט התכנים שנלמדו, פעילויות שאורגנו וציונים שניתנו.

 

 

ליווי משפחה מאמצת

במהלך שנת הלימודים לקראת גיור, מעודדת אתכם מערכת הגיור ליצור קשרים עם קהילות ועם משפחות דתיות ומסורתיות, כדי להפוך את לימוד היהדות ללימוד 'חי' ולאפשר לכם להתרשם מחיים מסורתיים כהווייתם בדרך של דוגמא אישית. כמו כן מיועד הקשר עם המשפחה להקל עליכם לפתור בעיות הצצות במהלך הגיור הדורשות שיחה או פתרון מעשי.

המלצתה של משפחה מאמצת הנה ברוב המקרים תנאי לעמידה בפני בית דין.

על מציאת המשפחות המאמצות מופקדים בדרך-כלל מורי האולפן. עם זאת, מציאתה של משפחה מתאימה הופכת לעתים למשימה קשה ולא תמיד היא נפתרת כנדרש. אם יש לכם קרובי משפחה או מכרים דתיים (למשל, קרובים של בן זוג יהודי), יוכלו לעתים הם להיות המשפחה המאמצת ומומלץ כי תיזמו בעצמכם את הקשר ותדווחו את פרטיהם למורה האולפן.  על מנת לעמוד בדרישות בית הדין, יש להיפגש עם המשפחה לפחות שלוש פעמים במשך שנת הלימודים ולקבל ממנה מכתב המאשר את הפגישות וממליץ על המשך גיורכם. התקווה היא כי אתם והמשפחות לא תסתפקו בפגישות אלה, והקשר המשמעותי שנוצר יתמיד וישפיע על כל שנת הגיור ואף ימשיך לאחר תום הגיור.