החלק האחרון של טקס הגיור, הרלוונטי הן לגבי גברים והן לגבי נשים, הינו הטבילה במי המקווה.

המקווה הוא בריכת מים מרוצפת שממדיה כשני מטרים מרובעים ובה מים חמימים בגובה מטר בערך ומדרגות המובילות עד לקרקעיתה.

בעקרון, על המקווה להיות מלא במי גשמים, אולם כדי להקל על החלפה תדירה של המים נוהגים כיום למלאו במי ברז ולחברו ('השקה') על ידי חור קטן לבור מי גשמים. מי המקוואות מצויים תחת פיקוח ונדרשים לעמוד בתקני בריאות מחמירים. כך למשל מחויב קיומו של כלור בתוך מי המקווה וכן נדרשת החלפה תדירה של המים (מדי יום או כל 8 טבילות). לצד מבנה המקווה עצמו, ממוקמים בתוך בניין המקווה חדרי שירותים, מקלחות ואמבטיות ואזורי המתנה והתארגנות. טבילות של מתגיירים נעשות בשעות היום ואילו בשעות הלילה משמש מקווה זה נשים הבאות לטבול כחלק משגרת חיים לפי דיני טהרת המשפחה היהודית.

משמעות הטבילה

הכנות לטבילה

את מי ומה להביא

מה עושים במקווה

 

 

 

משמעות הטבילה

המסורת היהודית מעניקה למי המקווה כוח משפטי-סמלי המביא לשינוי סטטוס וליצירתה של מציאות חדשה.

הטבילה במי המקווה, על-פי הכללים המסורתיים, הופכת טמא לטהור, אסור למותר ובה גם טמון הכוח להשלמת תהליך הפיכתו של אדם ליהודי. הטבילה נעשית דווקא במי גשמים או מעיינות, המסמלים חיים וצמיחה, ונכרכים בה דימוים סמליים של בריאה ושל לידה: כפי שבריאת העולם נעשתה מתוך עולם שכולו מים, וכפי שתינוק נולד מתוך מי השפיר אל העולם שבחוץ, כך הגר הטובל בתוך המים עולה מתוכם כאדם חדש ומעמדו בעולם משתנה.

 

 

הכנות לטבילה

 

 

את מי ומה להביא

מומלץ להביא עמכם ליום הטבילה בני זוג, בני משפחה ומלווים, במיוחד אם לאחר הטבילה מתוכננת חתונה יהודית ביניכם לבין בני זוגכם. בדרך-כלל יוכלו המלווים (לגבר) או המלוות (לאשה) להיכנס גם לתוך חדר המקווה עצמו, בשעה שנמצאים שם חברי בית הדין.

 

 

מה עושים במקווה

התארגנות לטבילה

בהיכנסכם למקווה תפגשו בבלנים (לגברים) או בבלניות (לנשים) הממונים על הטבילות. הטבילות לנשים ולגברים נעשות בחדרי מקווה ובחדרי התארגנות נפרדים, תוך שמירה על צניעות מירבית. הבלנים יפנו אתכם לחדר רחצה, יציידו אתכם במגבת, בסבון ובספוג וינחו אתכם לחזור בקצרה על ההכנות לטבילה שביצעתם בבית ובדיקה עצמית על מנת לוודא כי אין על גופכם דבר שיכול להוות 'חציצה' ביניכם ובין מי המקווה. חדרי הרחצה במקווה מצוידים בדרך כלל באביזרים הדרושים (קיסמים, מקלות אוזניים, אלכוהול, אצטון וכדומה). בתום ההכנות תתעטפו במגבת ותקראו לבלנים/יות על מנת שילוו אתכם לטבילה.

מהלך הטבילה וקבלת מצוות

הבלנים/יות יזמינו אתכם לרדת במדרגות אל תוך המקווה כשאתם ללא בגדים, לאחר שסייעו לכם לוודא כי אין על גופכם דבר שיפריע לטבילה. כשתיכנסו אל המקווה, תיעמדו במרכז הבריכה ותטבלו את כל גופכם (כולל הראש) במים לטבילה ראשונה. קטינים עד גיל 12 (בנות) או 13 (בנים) טובלים במקווה ביחד עם אחד מהוריהם או מבוגר אחר.

ל
אחר הטבילה הראשונה יצאו הנשים מן המים על מנת להתלבש, וייכנסו בחזרה אל המים כשהן לבושות בחלוק או מכוסות במגבת. המדובר בחלוק ארוך, רחב וכהה, כך שיאפשר כניסת מים מחד, אך ישמור על צניעות מאידך . הגברים יישארו במים ללא בגדים למשך כל הטבילות.

אל אזור המקווה ייכנסו שלושה גברים חברי בית הדין. בדרך-כלל אין מדובר באותם דיינים אשר פגשתם בדיון בבית הדין, אלא ברבנים אחרים, המשמשים בית דין לצורך הטבילה. כעת אתם מוכנים להשלמתו של הגיור בקבלת מצוות. הדיינים ישוחחו עמכם מעט, בעודכם במים, וישאלו אתכם מספר שאלות בנושאי יהדות, הלכה ואמונה, בדומה לשאלות שנשאלתם בדיון בבית הדין. רגעים אלו עשויים להיות מביכים ומרגשים כאחד. אם אינכם רואים היטב ללא משקפיים או עדשות מגע, הדבר עלול לבלבל אתכם ולהפריע לכם לענות על שאלות הדיינים. מומלץ להניח זוג משקפיים (ולא עדשות) לצד המקווה ולהרכיבן לזמן השאלות ולשוב ולהסירן לפני הטבילה הבאה.

מטרת השאלות אינה לבדוק מחדש את התאמתכם, אלא לגשר על הפער בזמן בין ההחלטה הסופית של בית הדין לבין קבלת המצוות והשלמת הגיור. לאחר שתענו לשאלות, יברכו אתכם חברי בית הדין על השלמת גיורכם ויבקשו מכם לחזור אחריהם על הצהרת קבלת המצוות ועל אמירת 'שמע ישראל' בנוסח שאותו אמרתם בדרך-כלל גם בבית הדין.

לאחר קבלת המצוות תברכו את ברכת הטבילה

הטובל/ת: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קְדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל הַטְּבִילָה.
הדיינים והבלנים: אָמֵן.
מיד לאחר הברכה תכניסו את ראשכם למים ותטבלו בפני בית הדין. בית הדין יברך אתכם ויכריז על שמכם העברי:
"וְיִקָּרֵא שְׁמוֹ / שְׁמָה בְּיִשְׂרָאֵל פלוני/ת [כאן נאמר השם העברי] בֵּן / בָּת אַבְרָהָם אָבִינוּ".

חברי בית הדין יאחלו לכם 'מזל טוב' ויעזבו את החדר. נשים תעבורנה לעתים טבילה נוספת בפני הבלנית. לאחר הטבילות תצאו מן המקווה, תתעטפו במגבת ותחזרו אל חדר הרחצה בו נשארו בגדיכם. טופס הטבילה ייחתם על ידי חברי בית הדין שנכחו בטבילה ויישלח לבית הדין, לתיק הגיור שלכם.

מתגיירים המעוניינים בכך יוכלו לומר ביציאתם מן המקווה את ברכת שהחיינו הנאמרת באירועים שיש בהם חידוש ושמחה. יש נוהגים ללבוש בשעת אמירת הברכה בגד או תכשיט חדש או לאכול פרי חדש וכך לומר את הברכה במשותף על השלמת הגיור ועל הפריט החדש.

הטובל/ת: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְמַן הַזֶּה.
הנוכחים: אָמֵן.

לאחר הטבילה תוכלו לחגוג ולסעוד עם מלוויכם בבניין המקווה או בבית כנסת סמוך.