בס"ד י"ח חשוון תשפ"ה
'כתבי הרב קוק ותלמידיו' גירסה 5 שלפניכם מכילה למעלה מ210 ספרים מתורת הרב קוק תלמידיו ומתורת ארץ ישראל, בגירסה זו נוספו 80 ספרים נוספים ובראשם כל כתבי יד של הרב קוק שיצאו לאור וספרי הרב הנזיר והרב חרל"פ. גירסה זו יצאה לאחר פטירתו של אבי מורי הרב דב גולדשטיין הכ"מ מייסד התוכנה מתוך מטרה להמשיך את חזונו ומרשתו. יהי רצון שהלימוד יהיה לעילוי נשמתו ולזכרו.
חזון פרוייקט הדיגיטציה של כתבי הרב קוק
החזון הגדול של פרוייקט הדיגיטציה של כתבי הרב קוק ותלמידיו היה לאחד ממפעלי חייו של אבי מורי הרב דב גולדשטיין הכ"מ, שיזם ופיתח את פרוייקט קרוב לחצי יובל שנים. החזון שעמד לנגד עיניו היה ליצור מאגר המאפשר עיון מעמיק בתורת הרב קוק, מתוך רוחב הירעה כשכל מקור ניתן להעמקה מגירסאותיו הראשונות בכתבי היד של הרב קוק, ההקשרים שבהם הדברים נערכו ומבעד לפירושיהם של אחרוני העוסקים בתורת הרב והמאמרים שנכתבו על הנושא, כל זה בלחיצת כפתור פשוטה. ייחודו של מפעלו לא התבטא רק באיסוף החומר הרב והכנתו למאגר ממוחשב, אלא גם ביכולת האנושית להגיע לבתי המדרש השונים ולתלמידי חכמים שונים ולשתפם במפעל חשוב זה ולקבל את הסכמתם לשלב את ספריהם במפעל. לאבא היה חן שאיש לא עמד בפניו, בכוח השכנוע, ובאהבת התורה הנסוכה על פניו, ובהשקעה כלכלית עצומה אבא עבר בבתי המדרש בין תלמידי החמכים והשיג בעמל כפיו את הרשיונות והאישורים לכלל הספרים הרבים שבמאגר. אבא פנה לבעלי הזכויות והמוציאים לאור ועמד אתם על חשיבות הפרוייקט. חלק מהספרים לקח זמן רב להשיג, ועמל רב של הכנה.
אבא עמל בהשלמת הגירסה החדשה של התוכנה כל ימי מחלתו עד ליומו האחרון לפני חמשה חודשים ביח' סיון תשפ"ד. פחות מיממה לפני שאבא נפטר עוד התכתבתי איתו על הגירסה החדשה. בהלוויה ליד מטתו הבטחתי להשלים את מפעלו להוציא לאור את הגירסה הנוספת של מאגר חשוב זה. מאז פטירת אבא שמענו מרבים על תרומת מעפלו האדיר ללימוד כתבי הרב קוק לשיעורים לספרים ומחקרים בכל רחבי הארץ, ואני מודה לה' שסייע בעדי להשלים את המלאכה לזכרו ולזכותו של אבי מורי זצ"ל.
כל חיי אבא סייעתי לו בהכנת המאגר אולם לא הייתי מעורב בעמל הרב שהוא השקיע בהשגת הספרים ובתקשורת עם הלוקחות הרבים. מאז פטירת אבא אני מקבל טלפונים רבים ומהם למדתי על מפעלו האדיר והשפעתו, רבנים גדולים מתקשרים אלי ומספרים לי כיצד התוכנה השפיעה על הבנתם את תורת הרב ועל השפעת על התלמידים הרבים בשיעורים שהעבירו בזכות מאגר זה. יהי רצון שזכות לומדי התורה בדפי המקורות ובמאמרים שהשתמשו בכתבי הרב קוק תעמוד למצבת זכרון לאבי מורי הרב דב גולדשטיין תנצב"ה.
מה חדש בגירסה 5
חזונו של אבא היה להקיף את כל תורת הרב קוק והשפעתה, והוא ליקט וטרח למצוא כל מקור שנכתב בתורת הרב קוק וביקש מהמחברים השונים לשתף אותם בתוכנה. במשך כל השנים אבא יצר קשרים עם כל בתי המדרש של תלמיד הרב קוק ומחזיקי הספרים של הרב קוק והצליח לשכנע אותם להכניס את הספרים שהם הוציאו למאגר הממוחשב על מנת להגדיל תורה ולחזק את יכולת המחקר של ספרי הרב.
אבא ביקש להכניס למאגר ספרי תלמידי הרב נוספים ובגירסה זאת הוא הצליח להשיג את ספריהם של שנים מגדולי תלמידי הראי"ה קוק: הרב דוד כהן – הרב הנזיר, והרב חרל"פ. זאת בנוסף לכך שהושלמו כל ספרי כתבי היד שיצאו לאור עד כה (שנת תשפ"ה). סה"כ נוספו יותר מ80 ספרים חדשים שלא היו בגירסאות הקודמות.
בגירסה נוסף גם מדור 'מאמרים' על מנת לכלול מאמרים בתורת הרב שיסייעו בהבנת תורת הרב, תורת ארץ ישראל. במאגר הוכנסו לקט ראשוני של מאמרים שאבא אסף מתוך כוונה לעבות מדור זה בהקדם. (מי שכתב מאמר בתורת הרב קוק ומעוניין לשלוח אותו אלינו מוזמן לשלוח את המאמר למייל tora@tora.co.il ונשתדל לצרפו למאגר, השולח יקבל הנחה במנוי או ברכישת המאגר).
אבא עמל על גירסה זאת עד נשימתו האחרונה. ביח' סיון אבא עלה לגנזי מרומים וליד מיטתו התחייבתי לעשות מאמצים להשלים את המשימה, אני מודה לה' שזכיתי לעמוד בדברי ומקווה שאמשיך לפתח את התוכנה לתועלת הלומדים ולזכרו של אבי מורי הכ"מ.
תולדות התוכנה
כתבי הרב קוק גירסה 1 – תשנ"ט (1998):
כפי שאבא כתב והיה לו חשוב להדגיש בכל אחד מהגירסאות שהוציא. המייסד הראשון של הדיגיטציה של כתבי הרב קוק היה דרור שילה. דרור שילה רכש את הזכויות לכתבים של מוסד הרב קוק לפני 26 שנים ויצר את המאגר הממוחשב הראשון של כתבי הרב קוק באמצעות סריקת ספרי הרב קוק והגהתם. המהדורה הראשונה הייתה מבוססת מערכת הפעלה dos והיו בה כ25 ספרי היסוד של כתבי הרב קוק שיצאו בהוצאת מוסד הרב קוק עד לאותה השנה: ספרי האורות, ספרי ההלכה,ארבעת כרכי השו"ת וארבעת ספרי האגרות שיצאו עד אז.
כתבי הרב קוק גירסה 2 – תשס"א (2001):
בשנת תשס"א יצא לאור הגירסה השניה שהכילה את אותם ספרים, עם הגהה חוזרת והתאימה למערכת ההפעלה של חלנות. לאחר יציאת גירסה זו אבא רכש מדרור שילה את הפרוייקט. והתחיל לעבוד על גירסה 3 שבה יורחבו מאגר הספרים ויתווספו כתבי היד וספרים נוספים מבית מדרשו של הראי"ה קוק.
כתבי הרב קוק גירסה 3 – תשס"ז (2007)
בשבט תשס"ז יצאה לאור הגירסה השלישית של המאגר, גירסה זאת הייתה מבוססת על התוכנה של שלמה נתיב, איתה אבא עבד גם לפני כן במספר מאגרים שהוא הכין, לגירסה זו נוספו כ65 ספרים נוספים.
בגירסה זאת נכנסו כתבי תלמידי הרב קוק הרב צבי יהודה והרב נריה. אבא עמל קשה לשכנע את יורשי הרב קוק להכניס את מהדורות הדפוס של כתבי היד המקוריים של הרב קוק שהתחילו להיות נפוצים בתקופה זאת. בגירסה זאת נוספו שמונה קבצים, ופנקס יג. בתחילה אישרו להכניס כתבים אלו רק למנוע חיפוש ללא אפשרות להעתקה טקסטואלית, אולם בשנת תשע"ג אבא שכנע את המשפחה להכניס את הטקסטים כולם למאגר, מייד אם האישור אבא הוציא עדכון זמני שאפשר לראשונה לחפש ולהעתיק לדפי מקורות מספרי השמונה קבצים ולערוך השוואות לשאר המקורות.
כתבי הרב קוק המקוצר – תשע"ז (2016)
בשנת תשע"ז עלתה בקשה להוציא מאגר מקוצר שיכיל את כתבי הרב קוק הערוכים בלבד במחיר מוזל על מנת להרחיב את קהל הלומדים המשתמשים בתוכנה. אבא נעתר לבקשה והוציא מאגר בסיסי יותר המבוסס על אותם תכונות שבמאגר המלא הכוללת כ60 ספרים של כתבי הרב קוק וחלק מכתבי הרב צבי יהודה.
כתבי הרב קוק גירסה 4 (לזכרו של פניאל שגב אביחיל הי"ד) – תש"פ (2020)
בשנת תש"פ יצא לאור גירסה 4 של התוכנה עם עוד 42 ספרים נוספים, בתוכם כתבי היד שיצאו עד אז. בנוסף במאגר נוספה קטגוריה ייחודית כתבי הראי"ה לא ערוכים. באמצעות חיפוש מהיר בתוך כתב היד ניתן היה להשוות ולחפש בלחיצת כפתור כל התייחסות לציטוט של דברי הרב קוק בכל אחד מהמדורים השונים:
המהדורה נעשתה לזכרו ובתמיכת משפחתו של קדוש ישראל שגב פניאל אביחיל הי"ד בן הרב אלישב ומוריה אביחיל, שנרצח ביחד עם שבעה חבריו בתוך ספריית ישיבת מרכז הרב לצעירים.
כתבי הרב קוק גירסה 5 – תשפ"ה (2024)
במשך כל השנים אבא יצר קשרים עם כל בתי המדרש של תלמיד הרב קוק ומחזיקי הספרים של הרב קוק והצליח לשכנע אותם להכניס את הספרים שהם הוציאו למאגר הממוחשב על מנת להגדיל תורה ולחזק את יכולת המחקר של ספרי הרב. אבא ביקש להכניס למאגר ספרי תלמידי הרב נוספים ובגירסה זאת הוא הצליח להשיג את ספריהם של שנים מזקני תלמידי הראי"ה קוק: הרב דוד כהן – הרב הנזיר, והרב חרל"פ. בגירסה זאת הושלמו כל ספרי כתבי היד שיצאו לאור עד כה (שנת תשפ"ה). סה"כ נוספו יותר מ80 ספרים חדשים שלא היו בגירסאות הקודמות.
כאמור אבא עמל על גירסה זאת עד נשימתו האחרונה. ביח' סיון אבא עלה לגנזי מרומים וליד מיטתו התחייבתי לעשות מאמצים להשלים את המשימה.
המהדורה הנוכחית כמו המהדורה הקודמת נעשתה גם היא לזכרו ובתמיכת משפחתו של קדוש ישראל שגב פניאל אביחיל הי"ד בן הרב אלישב ומוריה אביחיל.
תודות
אבא היה איש של תודה, לא הפסיק להודות לאנשים ולקב"ה. לצערי אינני יכול להודות לכל האנשים שאבא היה עמם בקשר בתוכנה לכן העתיק כאן את התודות שאבא פרסם במהדורות הקודמות, ואוסיף את מי שאני יודע, אם משהו עבד עם אבי מורי על מאגר זה ולא ידעתי אני מתנצל מראש, ואשמח אם יכתוב לי והוסיף את התודה בעדכון המאגר.
רשימת התודות שאבא כתב באגרת ללומד במהדורה 4 בשנת תש"ף:
"ידעתי שמך ערכי ושאיני ראוי לזכות במעלה גדולה זו של הוצאת כתביו של הכהן הגדול מאחיו מרן הרב אברהם יצחק הכהן. אשרי שזכיתי להגיע לרגע זה לסיום הכנת הגירסה הרביעית של "כתבי הרב קוק זצ"ל ותלמידיו".
רבים הלומדים עם מחשב יודעים להעריך ולקדם את איכות הלימוד במאגר הממוחשב שבהוצאתי.
הנני חש בהכרת הטוב ללא מצרים לבני האהוב הרב אלעזר גולדשטיין נ"י שטרח ימים כלילות להכין את הספרים המופיעים בתוכנה.
תודתי נתונה לרב אלישב אביחיל ולרעיתו מוריה נ"י על תרומתם להוצאה לאור של הגירסה הזו גירסה רביעית במספר של כתבי הרב זצ"ל. תרומתם ניתנה לעילוי נשמתו של בנם שגב פניאל הי"ד (קורות חייו כפי שנרשמו על ידי הרב אלישב אביחיל שליט"א נמצאים במאגר בלשונית: עזרה.
כתמיד הנני מודה לדרור שילה על היוזמה הראשונה להוציא לאור את כתבי הרב זצ"ל, דרור רכש את הזכות הזו ממוסד הרב קוק וכן סרק את הספרים והגיה אותם. לאחר מכן קבלתי את התפקיד להמשיך את המפעל ולהרחיבו וזכיתי שרבים מסכימים לתת לי את הזכות לצרף את הספרים הרבים שיצאו לאור לתוך המאגר. ברצוני להדגיש שיש שנוטלים את הרשות בעצמם ומעתיקים את הספרים ומפיצים אותם ללא רשות. פעמים רבות ראיתי שהמידע הועתק מתוך התוכנה ללא רשות, וגם המחאה שמחיתי בפניהם לא עזרה ובעזות מצח הם ממשיכים להפיץ את הכתבים ללא רשות. באתר שלי פרסמתי מכתבים של פוסקים שכתבו במפורש נגד תופעה זו. ואין מה להוסיף. יישר כח למתכנת ר' שלמה נתיב שהשקיע עמל רב על מנת להגיע לכלי מפואר זה.
כאמור הנני מודה לכל מי שנתן לי רשות להכניס את הספרים שיצאו לאור על ידו למאגר הממוחשב. (סדר כתיבת השמות אקראי ואין בו העדפה כלשהי למחבר זה או אחר). וכן לאנשים נוספים שסייעו בעדי. הנני מקווה שלא השמטתי אף אחד ובמידה והדבר קרה אשמח לתקן כי שגגה היא."
תודה בראש וראשונה למכון על שם הרצי"ה זצ"ל.
לרבנים: אלישב אביחיל, אלישע אבינר, שלמה אבינר, בועז אופן, יוסף אלנקווה, דדון יצחק, חיים וידל, הראל כהן, זאב כהן, חגי לונדין, חיים לנגזם, יהושע מגנס, זלמן מלמד, יעקב הלוי פילבר, משה צוריאל, משה קפלן, הושע רבינוביץ, שחר רחמני, נחום רכל, פרופ' נחום רקובר, שרלו יובל, ברוך תאנה , אילן תור.
ולמשפחת הרב הנזיר, הרב חרל"פ הרב נריה, הרב עוזי קלכהיים.
תוכניות לעתיד
עדכון של מסד הנתונים סמוך להשלמת הכנת הספרים
לאורך השנים אחד האתגרים הגדולים בהכנת התוכנה היה הזמן שלקח בין האישור להכניס ספר לתוכנה ועד לשלב שהוא היה נגיש לציבור הרחב במהדורה הבאה. בנוסף לכך, משתמשים רבים שלחו לאבא תיקוני טקסט לאורך השנים, ואבא עמל להכניס כל תיקון ותיקון שנשלח לו. אולם בפועל כל עדכון לקח מספר שנים.
כחלק מהחזון להמשך, החל מגירסה זו (גירסה 5) יתבצע שינוי משמעותי בעדכון התוכנה: במקום להוציא עדכון גירסה מלא על כמות גדולה של ספרים תוך כ5 שנים יצאו עדכונים קטנים (עד ארבעה עדכונים בשנה) שלא יצריכו התקנה מחדש אלא רק יעדכנו את מסד הנתונים של התוכנה ויאפשרו למשתמשים להנות מעדכונים זמינים ותדירים.
העדכונים הקצרים ישלחו למנויים ולמי שרכש את התוכנה (למשך שנה מיום הרכישה). מי שרכש את התוכנה יוכל להמשיך להמשיך לעשות מנוי מוזל על העדכונים, וכן להשתמש בתוכנה גם לאחר הפסקת מנוי, מי שעושה רק מנוי יוכל להשתמש בתוכנה רק כל זמן מנוי.
בקרוב – איחוד מאגרים לפי משתמש
עדכון נוסף שברצוני להכניס בקרוב הוא לאפשר חיבורים בין כלל התוכנות של החברה לבית אחד.
אבא ייצר עד היום מספר מאגרים שכולם מבוססים על התוכנה של שלמה נתיב:
- כתבי הרב קוק ותלמידיו
- הלכה ברורה ובירור הלכה
- אוצר ההלכה והמנהג
- כתבי ברסלב
- כתבי חב"ד
- תחומין (4)
- נהוראי – רפואה והלכה
התוכנות ימשיכו להימכר כל אחת בנפרד, אולם בקרוב נאפשר לכל לקוח שמצרף תוכנות לקבל התקנה אחת שמכילה את שתי התוכנות, כך למעשה לחפש במקביל בתוכנות השונות. לדוגמה אם לקוח מחזיק את מאגר הלכה ברורה וכתבי הרב קוק הוא יוכל לחפש את אותו דבר בשני המאגרים ולהשתמש בהם במאגר אחוד.
עדכון על כך יצא בעזרת ה' בעתיד.
הערות ותיקון שגיאות ובקשות מוזמנים לשלוח מייל לכתובת: tora@tora.co.il
אלעזר גולדשטיין
בן אבי מורי הרני כפרת משכבו
הרב דב גולדשטיין זצ"ל